Sunati la nr.: 068 575 545

Grafic de lucru

Luni - Simbata: 9:00 - 18:00 Duminica: Inchis

Blog

Ce este caria dentara, pe cine le afecteaza?

Daca medicul stomatolog a mentionat ceva despre „carie dentara” la ultima intâlnire, este posibil sa nu fi fost familiarizat cu expresia. Acest lucru ar putea fi pentru ca cel mai frecvent ne referim la ele ca cavitati sau cariile dintilor - cel mai frecvent tip de boala orala.

Caria dentara ne poate afecta pe oricare dintre noi, dar cu o ingrijire si prevenire adecvata, ele pot fi usor evitate sau abordate.

Caria dentara

Ce este caria dentara ?

Caria dentara reprezinta zone in care tesutul dur al dintelui incepe sa se descompuna. Acidul este produs atunci când zaharurile din alimente sunt descompuse de bacteriile care se colecteaza pe suprafetele dintilor. Acest acid incepe sa dizolve smaltul si, in cele din urma, pulpa dintelui.

Potrivit Institutului National de Cercetari Dentare si Craniofaciale, aproximativ 92 la suta dintre adulti (cu vârste intre 20 si 64 de ani) au avut carii dentare in dintii permanenti. Conform acelorasi date, mai mult de unul din patru adulti are, in prezent, carii dentare netratate.

Caria dentara are patru forme:

 • pe suprafete netede (se formeaza pe suprafetele laterale ale dintilor)
 • in santuri si fosete (se formeaza pe suprafata dintelui cu care mestecam alementele)
 • pe radacina dintelui (apar in special la persoanele invirsta sau la cele cu boala paradontala activa)
 • secundare sau marginale
 • Caria dentara poate fi tratate de catre medicul stomatolog, dar daca sunt lasate neadresate, cariile dentare pot mânca in cele din urma intregul dinte, iar abcesele rezultate pot raspândi infectia la radacina si tesutul din jur.

  Caria dintilor pot fi tratate de catre medicul stomatolog, dar daca sunt lasate neadresate, cariile dentare pot mânca in cele din urma intregul dinte, iar abcesele rezultate pot raspândi infectia la radacina si tesutul din jur.

  Cine poate fi afectat de caria dentara ?

  in timp ce oricine poate dezvolta cavitati, unele conditii si practici va pot pune un risc mai mare.

  Igiena orala slaba este unul dintre cei mai importanti factori ai cariilor dentare, deoarece particulele ramase din alimente si bauturi se descompun rapid in placa, ceea ce va incepe procesul de formare a cavitatii.

  Cei cu afectiuni care determina gura uscata prezinta, de asemenea, un risc mai mare, deoarece saliva clateste continuu particulele alimentare din gura. Daca gura nu produce suficienta saliva, mai multe particule si placi ramân in urma.

  Tinerii si vârstnicii sunt, de asemenea, mai susceptibili la carii dentare. Copiii au adesea nevoie de indemânare pentru periaj si ata, iar adultii mai in vârsta ar putea sa fi experimentat deja recesiunea gingiilor, ceea ce expune mai mult dintii la carii dentare.

  Cei care se confrunta cu reflux acid sau boala de reflux gastroesofagian (GERD) pot fi, de asemenea, la un risc ridicat pentru cariile dintilor, deoarece acidul din stomac se poate purta foarte mult pe suprafata dintilor.

  Carie dentara

  Cum sa preveniti caria dentara

  Prevenirea cariilor dentare este destul de simpla. Periajul de doua ori pe zi este cea mai buna aparare impotriva cariilor dentare, impreuna cu reducerea cantitatii de zahar din dieta dvs. si cu dintii in mod regulat curatati medic.

  Pentru copii, aplicarea sigiliilor pe molari este un mod eficient de reducere a cariilor dentare. Garniturile de etansare sunt usor de aplicat si reprezinta o bariera mare in gurile mici, unde o periuta de dinti poate avea dificultati in atingere. Conform studiilor, copiii cu substante de etansare dentare au o probabilitate mai mica de 80% sa dezvolte cavitati.

  Cum Va putem ajuta

  Daca ati dezvoltat recent o cavitate sau aveti doar nevoie de o curatare minutioasa, profesionistii nostri vor fi bucurosi sa vada nevoile dvs. si sa dezvolte un plan de tratament care sa va pastreze zâmbetul cel mai bine. Va puteti programa prima intâlnire online sau sunând la numarul nostru la 068 575 545.

  Image placeholder

  Dr. Nadejda Boleac